17 Temmuz 2013 Çarşamba

Rönesanstaki derin iz, Leonardo da Vinci

“Vincili Üstat Piero'nun oğlu”, Leonardo da Vinci, evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelmişti. Aileye kabul edildi fakat amcası Francesco dışında kimseden sevgi görmedi. Evlilik dışı çocukların üniversite öğrenimi görmeleri yasaklandığından bu hakka sahip olamadı.

Erminli Kadın

Verrochio’yu aşan yetenek
Leonardo, 1466-1472 yılları arasındaki dönemi ünlü ressam Verrocchio'nun atölyesinde boyaları karıştırıp resimlerin küçük bölümlerini boyayarak geçirdi. Verrocchio’ya ‘İsa’nın Vaftizi’ tablosunda yardım etti. Leonardo soldaki melekleri, kumaşların çizimlerini yaptı, İsa’nın bedeni üstünde değişikliklere gitti. Melek, Verrochio’nın çizdiği figürlerden çok daha başarılıydı. Bunu gören Verrochio’nun fırçalarına bir daha asla elini sürmediği söylenir. Gerçekten İsa’nın Vaftizi, Verrochio’nun bilinen son tablosudur.


Doğa, mekanik, geometri, uçan makinelerin yanı sıra kilise, kale ve kanal yapımı gibi mimari yapılarla ilgilendi. İlgi alanı o kadar genişti ki başladığı çoğu eseri tamamlayamıyordu. ‘Kayalıklar Bakiresi’nin yarattığı ilgi üzerine ısmarlanan ‘Erminli Kadın’ günümüze ulaşan az sayıda resimlerindendir. 

Mona Lisa

Mona Lisa’nın gizemi
Leonardo, 16 yıl boyunca İtalya’da seyahat etti. Mona Lisa için 1503’te çalışmaya başladığı ve tabloyu tamamladıktan sonra tüm seyahatleri boyunca yanında taşıdığı rivayet edilir. Rönesans’ın tüm izlerini taşıyan tablodaki kadının yüzünün kime ait olduğu halen gizemini korur.

Osmanlı sultanı II. Bayezid’e yazdığı bir mektubunda; Haliç üstünde, 240 metre uzunluğunda bir köprü projesinden söz ettiği ve bu köprünün tasarımını yaptığı bilinir.

13 bin sayfadan oluşan defterlerinde yer alan notlar ve çizimler sanat ve bilimi kaynaştırdı. Bir solak olan Leonardo, tüm yazılarını ancak aynayla bakınca okunabilecek şekilde kaleme aldı.

Son yıllarını Fransa’da geçirdi. Havacılığa ve uçma konusuna duyduğu yoğun ilgi nedeniyle kuşların uçması hakkında detaylı araştırmalar yaptı, bir helikopterle bir uçan makine tasarladı.

Felç geçiren Leonardo da Vinci, son yıllarında resimden çok bilimsel çalışmalara ağırlık verdi. 67 yaşında öldü ve Saint Florentin Kilisesi’nde toprağa verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder