16 Temmuz 2013 Salı

Işık, resim ve Çallı

İbrahim Çallı, 13 Temmuz 1882 tarihinde İzmir’e bağlı Çal kasabasında dünyaya gelir. Ailesi tarafından askeri okula girmek üzere İstanbul’a gönderilen Çallı, önce gazete dağıtıcılığı sonra da Yeni Camii önünde arzuhalcilik yaparak geçimini sağlar. İlk resim derslerini, İstanbul’da kaldığı handa konaklayan ve resim dersi alan Vefa İdadisi öğrencileriyle, bir resim öğretmeninden almıştır. Sonrasında Kapalıçarşı’da çalışan ressam Roben Efendi ile tanışır.

Şeker Ahmet Paşa’nın önerisiyle Sanayi-i Nefise Mektebi'ne (Bugünkü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) girer. Türk ressamlarının ilk örgütü olan ‘Osmanlı Ressamlar Cemiyeti’nin üyesi olur. 

Gül Koklayan Kadın

Paris’te Cormon atölyesinde
İbrahim Çallı, 1910 yılında Avrupa’ya Tahsile Gönderilecek Öğrenciler yarışmasında ‘Çıplak Adam’ ve ‘Hareket Ordusunun Muhafız Alayından Maksut Çavuş’ adlı tablolarıyla birincilik elde eder ve Paris’e resim öğrenimine gönderilir. Namık İsmail, Hikmet Onat, Nazmi Ziya Güran, Avni Lifij’le birlikte Ecole National Supérieur des Beaux Arts’da, Fernand Cormon atölyesinde çalışır. Birinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle 1914 yılında eğitimini tamamlayamadan yurda geri döner. Aynı yıl Sanayi-i Nefise Mektebi'nde Vallaury'nin yardımcılığına getirilir ve Resim Bölümü Yağlıboya Atölyesi öğretmeni olarak göreve başlar.

Özgür renkler
Ada çamları arasında gezinen kadınlar, balolar ve kadın portreleriyle öne çıkan Çallı, Türk resminde ilk nü çalışan ressamdır. 1923'den sonra manzara ve natürmortların yanı sıra Atatürk devrimlerini ve özellikle Kurtuluş Savaşı’nı konu alan resimler yapar. Türk Topçularının Mevzie Girişi adlı yapıtıysa Türk resminin ilk büyük boyutlu kompozisyonları arasında yer alır.

Resimleri ışıkla yoğrulmuştur, renkler özgürdür. Aceleci fırça vuruşlarıyla bir anda desenlere bürünen tuvalleri, aynı hızla renklerin seçkin görsel değerlerinin ışıklı uyumuna dönüşür. Boğaz, Emirgan ve Bebek, manolyalar, güller ve ayçiçekleri, meyveler, seramikler ve kilimler, portreler ve Mevlevilerin özgün yorumcusudur.

22 Mayıs 1960 yılında mide kanaması sonucu İstanbul’da yaşamını yitirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder