15 Temmuz 2013 Pazartesi

Bugün Rembrandt’ın doğum günü

Hollandalı ressam ve baskı ustası Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669), “Işığın ve gölgelerin ressamı” olarak tanınır. Rembrandt’ın değirmenci olan babası varlıklıydı, annesi ise bir fırıncının kızıydı.

Anatomi Dersi

Prens Frederik Hendrik’in 1646 yılına dek Rembdrandt'tan tablo satın alması sanat yaşamını kolaylaştırdı. Saskia van Uylenburgh ile 1634'te evlendi. Rombertus ve Cornelia adlarındaki çocukları daha bir yaşına basamadan, yine Cornelia adındaki üçüncü çocukları da birkaç haftalıkken öldüler. Titus isimli erkek çocukları hayata tutunmayı başardı ancak sağlıksız doğumların da etkisiyle Saskia 1642 yılında öldü.

Rembrandt’ın, 1647'de evinde kahyalık yapmaya başlayan Hendrickje Stoffels’ten bir kızları dünyaya geldi, günahkar olduğu iddiasıyla Stoffels kiliseden aforoz edildi. 1656 yılında Rembrandt'ın iflas ettiği duyuruldu. Eserleriyle birlikte koleksiyonu ve evi açık artırmayla satıldı. Hendrickje Stoffels’in, beş yıl sonra da oğlu Titus'un ölümü Rembrandt’ı yıktı. 8 Ekim'de, Westerkerk'te bilinmeyen bir mezara gömüldü.

Kalbi gören gözler
Rembrandt Harmensz van Rijn, Hollanda'nın hatta 17’nci yüzyıl Avrupa'sının en önemli ressamlarındandı. Yaşamı boyunca düzenli olarak ürettiği otoportreleri, kendine özgü sanatsal teknikleri ve ışığı ustaca kullanmasıyla tanındı. Resimlerinde ışık ve gölgenin çarpıcı kullanımıyla yarattığı zıtlıkların, bireysel ve bütünsel anlamda insan ruhunun ve doğanın tezatlarını da yansıttı. Yaklaşık olarak 600 yağlı boya, 300 gravür, 1.400 desen üretti.

Dünyanın önde gelen sanat tarihçisi Ernst Gombrich, Rembrandt'ın otoportrelerinden tanıdığımız o keskin ve sabit gözlerin insan kalbinin derinliklerini görebildiklerini söyler. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder