11 Temmuz 2013 Perşembe

Empresyonizmden sonra kübizmden önce: Cézanne

Fransız ressam Paul Cézanne, 9 Ocak 1839’da Fransa’nın güneyindeki bir kasabada dünyaya gelir. Hukuk eğitimi almasına karşın içinde tükenmek bilmeyen bir resim yapma isteği vardır. Bu isteğe daha fazla karşı koyamaz ve resim eğitimine geçiş yapar. 1861 yılında sanatın merkezi Paris’e gider. Paris’teki en büyük destekçisi çocukluk arkadaşı olan ünlü yazar Emile Zola’dır. Louis-Auguste, oğlunun kararını kabullenemeyerek para desteğini keser. Ancak zaman geçtikçe yeteneğine saygı göstererek yeniden destek olmaya devam eder.

Kağıt Oynayanlar

Reddediliş
Paul Cézanne, Paris’te Güzel Sanatlar Akademisi’nin sınavlarına girse de kazanamaz. Sanata ve resme küsmek yerine daha çok çalışır. 1861-1870 yılları arası Cézanne’nin sanatında ‘karanlık dönemi’dir. Empresyonistlerle tanışan Cézanne, ressam Camille Pissarro ile arkadaş olur. Delacroix, Courbet, Manet'e karşı duyduğu hayranlık sanatında hissedilir.

Son 10 yılı
Sanatçının son 10 yıllık dönemi ‘lirik dönemi’ olarak bilinir. Belli bir lirizme ve daha özgür fırça vuruşlarına yönelen Cézanne, gösterişli ve cüretkar yapıtlar üretir. Son yıllarında gerçekleştirdiği Yıkanan Kadınlar sanatının doruk noktasıdır. Yıkanan Kadınlar, Picasso'nun hemen hemen aynı zamanlarda yaptığı Avignonlu Kadınlar adlı tablosu ile benzerlikler gösterir.

1906 yılında fırtına sırasında dışarıda resim yaparken rahatsızlanır. Bir hafta sonra, 22 Ekim günü zatürre nedeniyle hayatını kaybeder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder