16 Temmuz 2013 Salı

Eyvah saraydan kız kaçıyor!

Bugün, yani 16 Temmuz’da Wolfgang Amadeus Mozart’ın Saraydan Kız Kaçırma operası ilk kez sahnelenmişti. Yıl 1782, yer ise Viyana’ydı. Eseri ilk kez duyan Avusturya imparatoru II. Josef, Mozart’a “Bu eser benim kulaklarıma çok ince gelmekte, çok sayıda nota bulunmakta” demişti. Mozart ise şu cevabı vermişti: “Bulunan nota sayısı, bu eser için gereken nota sayısı kadardır.”

Wolfgang Amadeus Mozart

35 yıllık ömrüne 626 eser sığdıran Mozart, ilk yıllarında Avrupa gezilerine çıktı. Johann Christian Bach'tan esinlendi. Türk kültürünün Avrupa'da moda olduğu o yıllarda, Mehter Marşı’nın ritminden etkilenerek ‘Ronda alla Turca’yı (Türk Marşı) besteledi.

İlk kez 16 Temmuz 1782’de sahnelenen Saraydan Kız Kaçırma operası, büyük beğeni topladı. Yaygın inanış operanın konusunun İstanbul’daki Topkapı Sarayı’nda geçtiğidir. Oysa bu saray, yine Osmanlı ülkesi sınırları içerisinde fakat Akdeniz kıyılarındaki yazlık bir saraydır. Eser, Belmonte adlı bir İspanyol soylusunun, sevgilisi Konstanze'yi tutsak edildiği saraydan ve harem bekçisi Osmin’in elinden kurtarmak için yaptıklarını anlatır. Sarayın sahibi Selim Paşa, Osmin’in tüm itirazlarına karşın iki sevgiliyi ve yardımcılarını affeder. Saraydan Kız Kaçırma operasındaki Selim Paşa, bir kötülüğe iyilikle cevap vermenin daha büyük bir fazilet olduğuna inanan birini simgeler.

Halka ait ve isimsiz bir mezara gömüldüğü için Mozart'ın parasızlık içinde ve unutulmuş olarak öldüğü söylenir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder