7 Ocak 2014 Salı

Onurlu bir yaşam mücadelesi, tükenmeyen aşklar

Yazar ve şair Boris Pasternak, romanı Doktor Jivago ile birlikte anılır. Pasternak, 1890 yılında Rusya’da dünyaya geliyor. Hayata bakış açısı, Çarlık Rusyası’nın entelektüel atmosferinde şekilleniyor. 

Doktor Jivago'nun film afişi

1956 yılında Noviy Mir dergisine gönderdiği romanı ‘Doktor Jivago’, orijinal adıyla Доктор Живаго, SSCB resmi görüşüne uygun olmadığı gerekçesiyle reddediliyor. 1957'de İtalya’ya kaçırılan roman ilk kez burada, hem Rusça hem de İtalyanca olarak yayımlanıyor. Ertesi yıl İngilizceye çevrilen Doktor Jivago, 1958’de Nobel Edebiyat Ödülü'ne değer görülüyor. Ancak Boris Pasternak, baskılar sonucunda ödülü reddetmek zorunda kalıyor.

Filmde Lara'nın eşi Pasha

Pasternak'ın romanı 1965 yılında ünlü yönetmen David Lean tarafından filme alınıyor. Üç buçuk saat süren epik filmde; Ömer Şerif, Julie Christie, Geraldine Chaplin, Rod Steiger, Alec Guinness ve Tom Courtenay başrolleri paylaşıyorlar. Yapımcılığını Carlo Ponti'nin üstlendiği filmin müziklerini Maurice Jarre besteliyor.

Jivago, ağabeyi ve Tonya

Doktor Jivago’nun konusu Rusya'da, 1917 Bolşevik Devrimi ve hemen sonrasında geçiyor. İç savaş patlak vermiş, ülke topraklarının her köşesi cepheye dönüşmüş. Olaylar devrimin hemen öncesinde başlıyor ve filmin arka fonunda devrim süreci acı bir gerçekçilikle anlatılıyor. 

Ön planda üst tabakadan, Jivago’ya ölümsüz bir aşkla bağlı eşi Tonya var. Ve Doktor Jivago’nun şiirlerine ilham veren başka bir kadını, Lara’yı görüyoruz sahnede. Sadakat ve ihtiras arasında bocalayan, hayatının kontrolü elinden alınmış Doktor Jivago ise oradan oraya sürükleniyor. Tüm koşullar içerisinde Jivago’yu, Lara ve Tonya’yı ayakta tutan iki neden var: Onurlu bir yaşam mücadelesi ve tükenmeyen aşkları. 

Lara ve Jivago

SSCB’de uzun yıllar yasaklı kitaplar listesinde yer alan Doktor Jivago, ancak 1980'li yılların sonunda ülkesindeki özgürlüğünü kazandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder