23 Ocak 2014 Perşembe

Hayallerinin peşinden giden ve tıp diploması alan ilk kadın

3 Şubat 1821 günü dünyaya gelen Amerikalı Elizabeth Blackwell, hayatına dönemindeki kadınlardan farklı bir yön çizdi. O tıp dünyasında yol almak istiyordu.  

Elizabeth Blackwell

Göçmen bir ailenin kızıydı Elizabeth. Babasının ölümünün ardından, kız kardeşi ve annesinin ortak çabasıyla bir okul açtı. Elizabeth’in hayali herkesten farklıydı. Bir tıp diplomasına sahip olmanın hayalini kuruyordu. Ancak dönemin koşulları bir kadının tıp eğitimi görmesi için uygun değildi.

Elizabeth, Geneva Tıp Koleji tarafından kabul edilene kadar kendi başına eğitimini sürdürdü. Nihayet 1847’de tıp öğrencisi olmayı başardı. Okulun tüm öğrencileri erkekti ve hiç kimse bir kadının hekim olabileceğine inanmıyordu. Etrafındakilerin tüm çabası onu bu düşüncesinden vazgeçirmekti. Tüm olumsuz kanılara rağmen Elizabeth Blackwell, 23 Ocak 1849’da ABD’de tıp diploması alarak ‘dünyanın tıp diploması alan ilk kadını’ unvanını kazandı.

Elizabeth Blackwell adına basılan posta pulu

Mezun olduktan sonra Paris ve Londra'da çalıştı. New York'ta bir klinik açtı (1857). Hayatı boyunca ideallerinin peşinden gitti, 1860’ların sonlarında kadınlar için tıp okulu kurdu. Women’s Medical College of the New York Infirmary adlı bu okulda, öğrencilere tıpta çok önemli bir yeri olduğuna inandığı hijyen (hıfzıssıhha) dersleri verdi. 31 Mayıs 1910 günü hayata veda ettiğinde hayallerini gerçekleştirmiş bir kadındı.

2 yorum:

  1. İnanılmaz bir yaşam öyküsü.. Etkilendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi adıma Blackwell'in yaşam öyküsünden çıkarımım: "Kendine ve hayallerine inanmak önemli. Ve vazgeçmemek." :)

      Sil