2 Ocak 2014 Perşembe

Doğum günün kutlu olsun Barış Manço

Barış Manço hayatta olsaydı, bugün 71. doğum gününü kutlayacaktık. Oysa aramızdan ayrılalı 15 yıl oldu.

Anadolu rock müziğinin kurucuları arasına adını yazan Barış Manço, 2 Ocak 1943 günü Üsküdar’da doğdu. Müzikle Galatasaray Lisesi'nde okuduğu yıllarda tanıştı. 1958’de ilk grubu Kafadarlar’ı daha sonra da ikinci grubu Harmoniler’i kurdu. Belçika Kraliyet Akademisi'nde resim, grafik ve iç mimarlık eğitimi görürken garsonluk, otomobil bakıcılığı gibi işlerde çalıştı. Hollanda'da geçirdiği bir kaza yüzünden dudağında oluşan yarık yüzünden bıyık bırakmaya başladı. Ve Belçika Kraliyet Akademisi'ni birincilikle bitirdi.

Barış Manço

700 binden fazla satan Dağlar Dağlar
Barış Manço en büyük hitlerinden biri olan Kol Düğmeleri'ni Kaygısızlar’la kaydetti. 1970, Barış Manço'nun Anadolu pop sularına açıldığı bir yıl oldu.
Notalarını kemençe sanatçısı Cüneyd Orhon'un yazdığı Dağlar Dağlar türküsü, Barış Manço’nun kendi müzik tarzının başlangıcını oluşturdu ve plak 700 binden fazla sattı.

1970'te Moğollar ile güçlerini birleştirirken hedefleri Türk müziğiyle Avrupa'da ün kazanmaktı. Birlikte İşte Hendek İşte Deve, Katip Arzuhalim Yaz Yare Böyle ve Binboğanın Kızı’nı kaydettiler. 




Kurtalan Ekspres yılları
Şubat 1972’de, adını İstanbul'dan Güneydoğu'ya giden trenden alan Kurtalan Ekspres'i kurdu. Ölüm Allah'ın Emri ve Gamzedeyim Deva Bulmam adlı şarkıları kaydetti. Bunları Küheylan ve Lambaya Püf De izledi. İlk video klibini Hey Koca Topçu için çekti. Bu klipte Kurtalan Ekspres üyeleri Yeniçeri ve Mehter kıyafetleriyle, Barış Manço ise Mülazim-i Evvel Barış Efendi olarak asker kıyafetiyle göründü.

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa, Aynalı Kemer gibi halk deyişlerini kullandığı şarkılarıyla zirveye oturdu. Nazan Şoray için yaptığı, kaydında Kurtalan Ekspres’in çaldığı Hal Hal yılın şarkısı ödülünü kazandı. Dönence ve Gülpembe ile şöhreti doruk noktasına ulaştı. 1983 yılında, Halil İbrahim Sofrası ve Kazma gibi anlamlı sözler içeren şarkılarıyla adeta toplumun sözcüsü oldu. Kurtalan Ekspres'in fiili olarak sona ermesi gerçekleşti. Domates Biber Patlıcan, Kara Sevda, Can Bedenden Çıkmayınca ve Nane Limon Kabuğu gibi Barış Manço hitleri döneme damgasını vurdu.



Barış Manço ile 7'den 77'ye programı 1988’de doğdu. Adam Olacak Çocuk programı ile çocuklara seslendi. 1990’da, Türk-Japon dostluğu etkinlikleri kapsamında Japonya'ya gitti ve Japonya'daki ilk konserini verdi.

Dünyanın pek çok ülkesine gittiği için “Barış Çelebi” adıyla da tanındı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder