17 Haziran 2015 Çarşamba

Sihirli dünya, Oz Büyücüsü

Dünya çocuk edebiyatının başyapıtlarından Oz Büyücüsü’nün yazarı Amerikalı Lyman Frank Baum (1856-1919 ). Dört erkek çocuk babası olan Baum, çocuklarını masallar anlatarak uyuturmuş. Oz Büyücüsü de böyle ortaya çıkmış. 

Oz Büyücüsü masaldan sinemaya uyarlandı

Fantastik ve müzikal ögelerin iç içe geçtiği Oz Büyücüsü, sinema dünyasının ilk uzun metrajlı peri masalı. Yönetmeni Victor Fleming. Filmin ilk gösterimi hayal kırıklığı ile sonuçlansa da 1956 yılında televizyon izleyicisiyle buluşmasının ardından tüm dünyada en çok izlenen film olmuş.  
Dorothy ve Toto

Oz Büyücüsü’nün öyküsü Amerika’nın Kansas eyaletinde geçer. Dorothy Gale’nin heyecansız çiftlik yaşamındaki tek eğlencesi, minik köpeği Toto’dur. Toto’nun yine başı beladadır. Suratsız komşu Almira Gulch’ın kedisini kovalamakla kalmayan Toto, kadını bacağından ısırmıştır.


Batı'nın Kötü Kalpli Cadısı

Almira Gulch çiftliğin kapısına dayanır. Kasabanın şerifinden izin almıştır ve yok edilmesi için Toto’yu götürecektir. Köpeğini Gulch’ın kötü niyetine teslim etmek istemeyen Dorothy evden kaçar. Çok uzaklaşmamışken hortuma kapılarak kendini sihirli bir dünyanın içinde bulur. 

Kuzey'in İyi Kalpli Cadısı Glenda

Dorothy’nin hortuma kapılan çiftlik evi Doğu’nun Kötü Kalpli Cadısı’nın üzerine düşerek ölümüne neden olmuştur. Dorothy, sihirli dünyanın ulusal kahramanı olmakla birlikte aynı zamanda Batı’nın Kötü Kalpli Cadısı’nın düşmanlığını da kazanmıştır. Kuzey’in İyi Kalpli Cadısı Glenda, Dorothy’nin yardımına koşar ve ayaklarına ölen cadının sihirli Yakut Pabuçlar’ını giydirir. 


Yakut Pabuçlar

Eve dönmek isteyen Dorothy, ulu ve esrarlı Oz Büyücüsü’nü aramaya koyulur. Sarı Tuğla Yolu izleyerek Oz Büyücüsü’nün peşine düşen Dorothy, yol boyunca sıra dışı dostlarla tanışır: Korkuluk, Teneke ve Korkak Aslan.

Teneke, Korkuluk, Dorothy ve Korkak Aslan

Dört arkadaş Oz Büyücüsü’nü bulduklarında onun bir düzenbaz olduğunu anlarlar. Oyunu bozulan Oz Büyücüsü, arkadaşların henüz fark edemedikleri en önemli mesajı verir: Hedeflere ulaşmak için gerekli olan aklın, yüreğin ve azmin gücüdür.  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder