19 Haziran 2015 Cuma

Müzik çalan deniz sarayı: Şeytanminaresi

Yunan mitolojisinde deniz tanrısı Poseidon’un şeytanminaresinden bir enstrümanı vardır ve bu enstrümanla dalgalara hükmeder. Asırlar önce inşa edilmiş, akustik harikası hâlâ yakalanamayan amfitiyatrolarda da şeytanminarelerinden esinlenilmiş. Efes, Aspendos gibi antik tiyatrolarda aynı şeytanminarelerinde olduğu gibi en ufak bir fısıltı dalga etkisi yaratıyor. 


Şeytanminaresinin kabuğu zırha benziyor

Kuma gizlense de er ya da geç ele geçer şeytanminaresi. Helezon şeklindeki kıvrımlarıyla çok güzel görünüyor. Genelde beyaz renklidir şeytanminaresi. Rengarenk desenli olanlarına da rastlanır. İç kısımları hafif kırmızımsı bir kavuniçi. Yumuşak bir vücuda sahip olmasına karşın çok sert kabuğu sayesinde düşmanlarından korunur. Adeta zırh diyebileceğimiz kabuğunun oluşumu oldukça ilginç.

Şeytanminaresi minik bir saray aslında

Şeytanminaresinde zigot, milyonlarca defa bölünerek yavruyu meydana getiriyor. Yavrunun en dıştaki özel hücreleri kalsiyum salgılamaya başlıyor. Ve düzenli bir şekilde salgılanan kalsiyum şeytanminaresinin etrafında kalın bir tabaka oluşturuyor. Girintili çıkıntılı yüzeyi ve kıvrımlarıyla bir deniz sarayı. Sahip olduğu muhteşem akustik yapısıyla denizlerin en şöhretli şarkıcısı. Bir şeytanminaresini kulağınıza dayadığınızda dalgaların büyüleyici sesini fısıldar size.

Yaz için güzel bir hediyelik 

Girintili-çıkıntılı yüzeyiyle helezon şeklindeki yapısıyla muhteşem bir görünüme sahip. Tatil beldelerinde satılan, soğuk günlerde yazı hatırlatan en güzel hediyeliklerden. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder