11 Nisan 2014 Cuma

Halkın kullanımına açılmış ilk özel kütüphane

Köprülü Kütüphanesi, Türk tarihinde halkın kullanımına açılmış ilk özel kütüphane. İstanbul’un tarihi atmosferini koruyan caddelerden biri üzerinde, Divanyolu Caddesi’nde yer alıyor. Divanyolu eskiden vezir, elçi, asker ve yöneticilerin kullandıkları bir protokol yoluymuş. Kütüphanenin karşı sırasında beyaz mermerle kaplı son derece zarif II. Mahmut Türbesi yer alıyor.


Divanyolu Caddesi, Sultanahmet-İstanbul

Kütüphaneyi inşa ettiren Osmanlı’da 15 yıl boyunca sadrazamlık yapmış Köprülü Fazıl Ahmet Paşa (1661). Mimarbaşı ise Mustafa Ağa. Hizmete açıldığı yıllarda kütüphanede üç kütüphaneci, bir ciltçi ve bir de kapıcı görevliymiş. Köprülü ailesinin bağışlarıyla ilk eserlerini kazanan kütüphane, zamanla başka bağışlarla daha da zenginleşmiş.


Köprülü Kütüphanesi

Ejderha olarak tanımlanan İstanbul yangınları, İstanbul’u kasıp kavururken kütüphanenin bulunduğu yere de zarar vermiş. 19 Eylül 1865’te yaşanan Hocapaşa Yangını’nda da bini aşkın bina küle dönmüş. Yangından sonra kurulan Islahat-ı Tarik Heyeti, Divanyolu Caddesi’ni de genişletmek için çalışmalar yapmış. Köprülü Medresesi’nin kesilerek küçültülmesi de bu döneme rastlıyor. 1911 yılında, Vakıflar Bakanı Hayri Efendi döneminde uygulanan yenileştirme programı çerçevesinde kütüphaneye elektrik getiriliyor. Kubbeye avize, duvarlara kitap dolapları yerleştiriliyor. Minder ve rahle yerine masa ve sandalye kullanılmaya başlanıyor.

Kütüphanenin 2.804 kitabı var. 1950 yılında Köprülü Kütüphanesi’nin sadece eski yazı koleksiyonlarını koruyan özel bir kütüphane olmasına karar veriliyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder