29 Aralık 2013 Pazar

Savaşa karşı tavrına rağmen sürekli savaşların ortasında kaldı

Pablo Picasso doğduğu gün ölümle yüzleşti. Bebeğin öldüğünü düşünen ebe, tüm ilgisini annenin sağlığına yöneltti. Doktor olan amcası Don Salvador, soğukkanlılığıyla son anda kurtardı Picasso’yu.

Sanat yeteneği çok küçük yaşlarda keşfedildi, söylediği ilk sözcük, “Piz” olmuştu. Piz, İspanyolca kalem anlamına gelen Lapiz’in kısaltılmışıydı. 

Avignonlu Kadınlar

Picasso savaşa karşı tavrına rağmen sürekli savaşların ortasında kaldı: İspanya Halk Savaşı, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları. Yaşamının ilk yıllarında sanatı ‘Mavi Dönem’ ve ‘Pembe Dönem’ olmak üzere iki tarzda şekillendi. Gökyüzünün rengi mavi, çocukluğundan beri en sevdiği renkti ve bunu güçlü duygularını, hüznünü ifade etmekte kullandı. Pembe Dönem’de renkten çok çizgi ve desen kullanımına önem vermeye başladı. Kompozisyon tercihi daha estetikçiydi. Desenlerinde cambaz ve soytarı figürleri ağırlık kazanmaya başladı, sirk insanları yeni kahramanlarıydı.

Geometrik şekilleri ağırlıklı olarak kullandığı tablolarında nesneler, geometrik formlar oluşturacak şekilde basitleştirilmiş ya da geometrik şekillere bölünmüştü. Uzaydaki üç boyutlu bir cismi iki boyutlu yüzeye aktarma çabasıyla Picasso, şekilleri yanal yüzeylerine bölüştürüp her birini iki boyutlu yüzeyde göstermeye çalıştı.

Guernica

1937 yılında yaptığı Guernica, Picasso'nun en ünlü eseri oldu. İspanya İç Savaşı sırasındaki Alman bombardımanını sembolize ettiği tabloda, acı çeken insanlar ve hayvanlarla kaos içindeki yıkılmış binaları betimledi. 

II. Dünya Savaşı sırasında Nazi işgali altındaki Paris'te yaşarken atölyesinde, bir Alman subayı tarafından sorgulandı. Nazi subayının Guernica'yı işaret ederek “Bunu siz mi yaptınız?” sorusuna “Hayır, siz yaptınız” cevabını vererek tarihe geçti.

Garçon a la Pipe

Picasso 1973 yılında, 92 yaşında hayata veda etti. Garçon a la Pipe adlı eseri, 4 Mayıs 2004'te 104 milyon dolara alıcı buldu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder