2 Aralık 2013 Pazartesi

Koyu bakışlarıyla hüzün dolu bir 'Madam Butterfly'

Maria Callas'ın ‘90. doğum günü’ için hazırlanan doodle, onu daha önceden tanımayanları da hakkında bir şeyler okumaya itti. Maria Callas, 2 Aralık 1923’te, ABD'de doğmuş Yunan soprano. 

Maria Callas

Atina'da İspanyol soprano Elvira de Hidalgo'nun öğrencisi olan Callas, kariyerine Yunanistan Ulusal Operası'nda küçük bir rolle başladı. Madam Butterfly ve Tristan und Isolde ile tanındı. İlk yıllarında Wagner'in operalarını daha sonra Norma'yı, Carmen'i, Puccini'nin ve Verdi'nin çeşitli operalarını yorumladı. Çıktığı soprano ve mezzo-soprano rolleriyle çağının bir numaralı opera sanatçısı konumuna geldi. La Divina unvanıyla kariyerini tamamladı.

Aristotle Onassis

1957 yılında evliyken, armatör Aristotle Onassis ile birlikte aşk yaşamaları adının sansasyonlarla anılmasına neden oldu. Onassis, daha sonra Jacqueline Kennedy ile evlenerek Callas'ın yaşamında önemli kayıplara neden oldu. Maria Callas, 53 yaşındayken ani bir kalp krizi sonucunda yalnız yaşadığı evinde hayatını kaybetti.

Jacqueline Kennedy Onassis

Madam Butterfly Callas’ın yorumladığı operalardan biri. 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başındaki en büyük bestecilerden Giacomo Puccini’nin eseri. Üç perdelik opera, kendisini kocasına adamaya hazır, genç bir geyşanın hikayesini anlatır. 


Hikayenin başında 15 yaşında olan Butterfly, Japonya'ya gelen Amerikan subayı Pinterkon ile evlenir ve dinini değiştirir. Bunun üzerine ailesi Butterfly'ı reddeder. Artık Pinkerton ve sadık yardımcısı Suzuki'den başka kimsesi kalmamıştır. Ancak Pinkerton evliliklerinden bir süre sonra evi terk eder. Hamile olan Butterfly, yıllar boyunca sabırla Pinkerton'u bekler. Oysa Pinkerton Amerika'da evlenmiştir.

Butterfly'ın yanında üç yaşına gelen oğlunu almak için Japonya'ya gelir. Pinkerton'un kendisine ihanet ettiğini gören Butterfly ise ailesinden kalma hançerle intihar eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder