23 Aralık 2013 Pazartesi

Kapadokya

Erciyes, Hasandağı, Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu, 60 milyona varan geçmişiyle doğa ve tarih harikası Kapadokya. Başta Nevşehir gelmek üzere Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri, Kapadokya bölgesini oluşturuyor. 

Binlerce yıllık geçmişiyle Peribacaları

Kapadokya’da, tarih boyunca vadi yamaçlarından inen sel sularının, rüzgarın aşındırmasıyla tüflerden oluşan yapılar ortaya çıkmış. Daha çok Ürgüp civarında bulunan şapkalı peribacaları, doğaüstü varlıklara aitmişçesine esrarlı bir havaya bürünmüş. Konili, mantara benzeyen, sütunlu, sivri görünümlü başka başka yeryüzü biçimleri…

Dünyada başka örneği bulunmayan yer altı şehirleri Kapadokya’nın en önemli kültür varlıklarından. Yaşanan şiddetli depremler, yangınlar, soğuk kışlar ve kavurucu sıcaklar, Anadolu insanının doğanın imkanlarını değerlendirerek kendine güvenli barınaklar sağlamasına neden olmuş. 

Kapadokya'da balon seyahati yapabilirsiniz

Kayalara oyulan evler ve kiliseler, bölgeyi Roma baskısından kaçan Hristiyanlar için eşsiz bir sığınak haline getirmiş. Hristiyanlığın yaygınlaşmasıyla manastırlar gelişmiş, peribacalarının içlerine evler ve kiliseler oyulmuş. Bölgede 250’den fazla kilise bulunuyor: Tokalı Kilise, Yılanlı Kilise, Aziz Basil Şapeli, Karanlık Kilise, Elmalı Kilise ve Çarıklı Kilise...

Kapadokya bölgesinde el sanatları  çok yaygın

Selçuklu uygarlığı sağlam ve bakımlı yolları, taş köprüleri, kervansarayları, cami, medrese, kütüphane, hamam ve saray yapılarıyla bölgede çok güçlü bir kültürün temellerini atıyor. Osmanlı yönetiminin ilk yılları Kapadokya’da barış içinde ve sessizce sürüyor. Özellikle 18’inci yüzyılda Damat İbrahim Paşa eliyle önemli imar faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Kapadokya bölgesi, Hacı Bektaş-i Veli’ye ait efsanelerle örülü. Neredeyse etrafta bulunan bütün tarihi yapılar için bir efsane mevcut. Kayalara oyulmuş geleneksel Kapadokya evleri ve güvercinlikler yörenin özgünlüğünü dile getiriyor. Kesme taştan inşa edilen ve 19’uncu yüzyıla tarihlenen bu evlerde taş işçiliği mimari bir gelenek halini almış.

Özellikle kışın, karın beyaz örtüsünün altındayken başka bir gezegene aitmiş izlenimini veriyor Kapadokya. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder