7 Kasım 2013 Perşembe

Yaşı 30’lara vardığında etrafındaki olumsuzluklardan etkilenerek Aşiyan'a çekildi

Tevfik Fikret, 26 Aralık 1867’de İstanbul'da doğdu. Asıl adı Mehmed Tevfik'dir. 1891 yılında Mirsad dergisinin açtığı şiir yarışmasında birincilik kazanınca edebiyat çevrelerinde adını duyurmaya başladı. Edebiyat-ı Cedide'nin en önemli temsilcisi olan Fikret, toplumsal içerikli şiirleriyle ilerici düşüncelerin simgesi haline geldi. Türkiye'de Batılı sanat anlayışının yerleşmesinde etkili oldu.

Annesi Refia Hanım, hacca giderken dönüş yolunda koleraya yakalanarak vefat etti. Henüz çocuk yaşta annesini kaybetmek Tevfik Fikret’in tüm hayatını etkiledi. Ardından babası Arabistan’a sürgün edildi ve 19 yıl boyunca sürgün yerinden dönemeyerek orada öldü. Babasının mezarını dahi görememek onu her zaman üzdü. 

Tevfik Fikret

Fikret, Mahmudiye Rüştiyesi'nde okudu. Günümüzdeki adıyla Galatasaray Lisesi, o yıllardaki adıyla Mekteb-i Sultani'yi birincilikle bitirdi. Yıllar sonra okuluna Türkçe öğretmeni olarak geri dönecek ve okul müdürü olacaktı.

Aşırı titiz davranan, en küçük ayrıntılar üzerinde dahi duran Tevfik Fikret, kendine özgü bir üslup yarattı. Dünya görüşü yaşadığı dönemin kültür koşullarını aştı; özgürlük ve eşitlik anlayışıyla ezilen insanların çıkarları üzerine eserler ortaya koydu. Kusursuz bir aile babası olan Fikret, hayatı boyunca çevresindeki kaypaklıklara ve çıkar düşkünlüklerine tahammül göstermedi. Yaşı 30’lara vardığında etrafındaki olumsuzluklardan etkilenerek Aşiyan'a çekildi. Ağır bir şeker hastalığına tutulmuştu. Kolundan olduğu bir ameliyattan sonra hayata gözlerini yumdu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder