9 Nisan 2015 Perşembe

Erkeklerin dünyasında bir kadın kahraman, Jeanne d’Arc

Fransa'nın en kutsal ikonlarından Jeanne d'Arc'ın yakılması yarım saat, azize ilan edilmesi ise dört yüz yıldan fazla sürdü. Şirin bir köy olan Domremy’de doğdu. Orleanslı Bakire adıyla tarihe geçti.

Jeanne d'Arc yenik Fransız ordusunun başına geçti

Yüz Yıl Savaşları devam ederken Fransa’nın önemli bir bölümü kaybedilmişti. Ülkede yaşanan sefaleti gören Jeanne, İngiltere’nin işgalinin sona ermesini, gerçek kralın Rheims Katedrali'nde taç giymesini istiyordu.

Babasının itirazlarına karşın on altı yaşında evinden ayrıldı. Olağanüstü güçleri olduğunu iddia ediyordu. Bölgelerini yöneten Robert de Baudricourt'un şatosuna giderek muhafız istedi. Erkek kıyafetleri giyinerek ona eşlik eden atlı askerlerle birlikte Chinon’un yolunu tuttu. Umutsuz veliaht Charles'a, “Soylu veliaht, ben sana ve senin krallığına yardım etmek için Tanrı tarafından gönderildim” dedikten sonra zırhını kuşandı. Köyleri, kasabaları dolaşarak zaferin çok yakın olduğunu halka duyurdu.

Engizisyon mahkemesi yakılarak ölümüne karar verdi

Beyaz zırhlar içinde bir kadın
İngilizlerle savaşmak üzere ordunun başına geçtiğinde Jeanne d’Arc, beyaz zırhlar içindeydi. Saçlarını kısacık kesmişti. Kısa sürede halkın gözünde önem kazandı. Ordusuyla Orleans önlerine gelen Jeanne d’Arc, orada Kont Dunois’in kuvvetlerine katıldı. Fransız askerlerini yüreklendirdi. Kentten çıkarak İngiliz ordusuyla karşı karşıya geldi. Kuşatılması imkansız Tourelles Kalesi’nin ele geçmesi Fransızların zaferini taçlandırdı.

Jeanne d’Arc, savaş boyunca ön safları terk etmedi. Efsaneye göre omzundan okla yaralanmış, ancak askerler oku çıkarır çıkarmaz yarası kendiliğinden iyileşmişti. Adı geçtiği anda İngiliz askerleri korkuya kapılıyordu. Cesareti kırılan İngilizler arka arkaya bozguna uğradı. Sevinç gösterileriyle karşılanan Jeanne d'Arc, Charles'ı alarak Rheims Katedrali'ne gitti. VII. Charles tahta geçti. 

Jeanne, yüzyıllar sonra azize ilan edildi

İngilizlerle işbirliği yapan Bourgogne Dükü’nün Compiegne’ın üzerine yürüdüğünü duyan Jeanne d’Arc yola koyuldu ve iddialara göre Charles’ın oyununa gelerek tutsak edildi. Kimilerine göre kilisenin itibarını sarsmıştı. Engizisyon mahkemesinde yargılandı, büyücülük yapmakla suçlandı ve ölüme mahkum edildi.

Takvimin 30 Mayıs 1431'i gösterdiği gün Jeanne d’Arc, Rouen Meydanı’nda bir kazığa bağlandı. Diri diri yakılarak idam edildi. Adına bir anıt yapılmasının önüne geçmek için cesedinden arta kalanlar Seine Nehri’ne atıldı. İnfazın üzerinden yirmi beş yıl geçtikten sonra Kral Charles mahkeme kararıyla Jeanne d'Arc'ın adını temize çıkardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder