27 Mart 2015 Cuma

“Aldırma Gönül…”

“Durursam bir daha kurtulamam… Ziyanı yok, gülüşü yeter bize… Yüreğim kaydıysa günah mı? Çamura saplansam yardıma gelir misin? Elini tuttum, sıcacıktı… Yüreği elimdeymiş gibi… Elinden tutuversem benimle gelir mi? Seninim işte, alıp götürsene beni…”



Selvi Boylum Al Yazmalım, ünlü Kırgız edebiyatçı Cengiz Aytmatov’un ‘Kırmızı Eşarp’ adlı romanından uyarlanmış Türk sinemasına. Türkan Şoray, Kadir İnanır ve bir karakter oyuncusu olarak Ahmet Mekin beyaz perdede. Senaryo Ali Özgentürk, yönetmen Atıf Yılmaz. 1977 tarihli filmin müziği ise Cahit Berkay’ın bestesi.



İlyas (Kadir İnanır), İstanbullu bir kamyon şoförü. Üzerinde iri harflerle “Aldırma Gönül” yazan bir kamyonu var. Bir gün yolu bir köye düşer ve orada Asya’yı (Türkan Şoray) görür. Asya’nın saçlarını al yazma örtmüştür. İlk bakışta aşık olurlar. İlyas kamyonundaki “Aldırma Gönül” yazısını siler, yerine “Al Yazmalım” yazar. Evlenirler ve Samet adında bir oğulları olur.

Uzun yola çıkan İlyas, evine olan ilgisini kaybeder. Bir gün geri dönmez. Köyde oğluyla tek başına kalan Asya, bir başka kadının yanında bulur İlyas’ı.




Çok soğuk bir gün; Asya, nereye, kime gideceğini bilemez. Karşısına Cemşit (Ahmet Mekin) çıkar. Ortada kalmış kadınla oğlunu sahiplenir, zamanla huzurlu bir yuvaları olur.


Ancak beklenmedik anda İlyas karşılarına çıkar. Asya yol ayrımında; bir yanda büyük aşkı İlyas, diğer yanda onlara sahip çıkan Cemşit.


Asya sorar:
“Sevgi neydi?”
“Sevgi iyilikti, dostluktu. Sevgi emekti.”
Cemşit’e doğru yürür, elini tutar.

İlyas kamyonuna binerek oradan uzaklaşır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder