16 Aralık 2014 Salı

Değişim ve Wassily Kandinsky

Teorileri ve uygulamalarıyla yirminci yüzyıl sanatında değişimi körükleyen Wassily Kandinsky, 1866'da Çarlık Rusyası’nın topraklarında doğdu. Liseyi Odessa’da bitiren Kandinsky, Moskova Üniversitesi’nde hukuk ve ekonomi okumaya başladı. Sanat rüyasının peşinden Almanya'ya gitti. 

1909'da emprovizasyonlarını yaptı

Zaman ilerledikçe figürlerin görüldüğü sanattan uzaklaşıyordu. 1909 yılında ilk emprovizasyonlarını yaptı (Emprovizasyon, hiçbir ön çalışma olmadan birden oluşturulan eserler). 1910 yılından sonra figüratif resim yaptığı görülmedi. Kandinsky'e ‘ilk soyut ressam’ niteliğini kazandıran yapıtı, 1910 tarihli isimsiz bir çalışması. Gombrich, Sanatın Öyküsü adlı kitabında ilk soyut sanat eseri olarak Kandinsky’nin, Tate Gallery’deki (Londra) Kazaklar (1911) adlı tablosundan söz etmiştir. 

Mavi Süvari grubunda Paul Klee de vardı

Kandinsky, 1911 yılında ünlü ressam Franz Marc’la birlikte Mavi Süvari grubunu kurdu. Soyut sanatta çığır açan İsviçreli Paul Klee de bu grubun içerisindeydi. Savaşın çıkmasıyla grup dağıldı (1914). 1924 yılında sanatçı arkadaşlarıyla birlikte Mavi Dörtlü grubunu oluşturdu bu defa. 

Eserleri Naziler tarafından haczedildi

Eğitim verdiği Bauhaus’un Nazilerce kapatılmasının ardından Paris’e yerleşti. Bu arada sanatçının Almanya’da kalan eserleri haczedilerek değerinin çok altında fiyatlara satıldı. 78 yaşındayken, 13 Aralık 1944’te, Paris’te hayata veda etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder