14 Temmuz 2014 Pazartesi

“Seninle doğan güldür bu gönül…”

Bugün, Klasik Türk Müziği sanatçısı Safiye Ayla’nın 107. yaş günü. Safiye Ayla, Osmanlı Devleti’nin son yıllarında, 14 Temmuz 1907 tarihinde doğdu. 14 Ocak 1998 günü doğduğu şehirde, İstanbul’da hayata gözlerini kapadı.

Safiye Ayla’nın babası Mısırlı Hicazizade Hafız Abdullah Bey idi. Abdullah Bey, kızı dünyaya gelmeden öldü.  Annesi ise Safiye henüz üç yaşındayken hayatını kaybetti. Bunun üzerine Çağlayan Yetimhanesi’nde ilkokulu bitirmek zorunda kalan Safiye Ayla, Bursa Öğretmen Okulu’na devam etti. Beyoğlu'nda ilkokul öğretmenliğine başladıktan sonra Eyyubi Mustafa Sunar'dan müzik dersleri aldı. Yesari Asım Arsoy, Hafız Ahmet Irsoy, Selahattin Pınar, Saadettin Kaynak ve Udi Nevres Bey'in müzik bilgilerinden istifade etti. 

Klasik Türk Müziği'nin unutulmaz isimlerinden Safiye Ayla

Safiye Ayla, 1932 yılında verilen bir davette, Atatürk’ün huzurunda ilk kez şarkı söyledi. Sesi büyük beğeni topladı. Yine, bir konserinde ‘Yanık Ömer’ şarkısını Mustafa Kemal’in isteği üzerine defalarca okudu. Konser sonunda Mustafa Kemal, “Safiye çok teşekkür ederim, çok güzel yorumladın. Bu türküyü bir operada söylemeni çok isterim. Bunu başarırsan beni gerçekten çok mutlu edersin” dedi.


1950 yılında besteci Şerif Muhittin Targan ile evlenen Safiye Ayla, İstanbul Radyosu başta olmak üzere Türkiye radyolarında sayısız konser verdi, beş yüzden fazla plak doldurdu. ‘Seninle doğan güldür bu gönül’ ve ‘Aşk yaprağına konarak koza öresim gelir’ adlı bestelerini yaptı.


Safiye Ayla tüm başvurularına karşın bir operada ‘Yanık Ömer’  türküsünü icra edebileceği tek yer bulamadı. Atatürk'ün vasiyetini yerine getiremeden seksen yaşındayken aramızdan ayrıldı. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder