3 Şubat 2014 Pazartesi

Mahidevran Sultan bugün öldü

Tüm dünyada “Kanuni Sultan Süleyman” olarak tanınan I. Süleyman’ın eşi Mahidevran Sultan, bugün, 3 Şubat’ta öldü. Yıl 1581 idi. Tarihe adı, I. Süleyman'ın ilk eşi; Şehzade Mustafa, Şehzade Ahmet ve Raziye Sultan'ın anneleri olarak geçti. Oğlunun babasının emriyle boğdurulmasına tanıklık etti.   

1500’lü yıllarda doğduğu bilinen Mahidevran Sultan, bazı kaynaklarda “Gülbahar” bazı kaynaklarda ise “İklimbahar” adıyla anılır. Kimilerine göre Arnavut kimilerine göre ise Kafkas kökenlidir. 

Mahidevran Sultan

Çerkez Kaberdey Prensi Temruk Bey'in kızıdır. Henüz on bir yaşında iken özel olarak yetiştirilmek üzere hareme girer. I. Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından güzelliği nedeniyle “Gülbahar” adını alarak şehzadeyle tanıştırılır. Ardından nikahları yapılır.

1515 yılında I. Süleyman'ın en büyük erkek çocuğu Mustafa'yı dünyaya getirmesinin ardından “Mahidevran” adını kullanmaya başlar. Eylül 1520’de, Yavuz Sultan Selim'in ölümünün ardından I. Süleyman tahta geçer. Artık bir cihan devletinin sultanı, Kanuni Sultan Süleyman’dır. Mahidevran Sultan da Şehzade Mustafa ile birlikte İstanbul'a gelir. 

Kanuni Sultan Süleyman

Osmanlı devlet geleneklerine göre yetişkinliğe erişen Şehzade Mustafa, Saruhan Sancak Beyi görevine atanır ve annesini de yanına alarak İstanbul’dan ayrılır. Mahidevran Sultan, Şehzade Mustafa’nın Amasya ve Karaman'daki valiliklerinde de oğlunu yalnız bırakmaz.

Takvim 6 Ekim 1553 tarihini gösterdiğinde, Kanuni Sultan Süleyman, eşi Hürrem Sultan ve onun etkisindeki devlet adamlarının iknalarıyla oğlu Şehzade Mustafa’nın tahtına göz diktiğine inanır. Nahcıvan Seferi'ne giden Osmanlı ordusunun Konya’da konakladığı sırada padişahın otağında boğdurulur. Bu acı olay, Osmanlı sarayında bomba etkisi yaratır. Devleti yönetenler ciddi fikir ayrılıklarına düşerler. 

Şehzade Mustafa'nın cenazesi Bursa'ya doğru yola çıkarken Mahidevran, Mustafa'nın kızı ve cariyeleri de sürgün edilirler. Bursa'da yaşamaya başlayan Mahidevran, oturduğu evin kirasını ödeyemez hale gelir. Borçları giderek artar. 

Hürrem Sultan

Hürrem Sultan'ın 1558 yılındaki ölümüyle birlikte Hürrem’in oğlu Sultan II. Selim, Bursa Kadısı'nın aracılığıyla Mahidevran'ın tüm borçlarının kapatılmasını sağlar. Mahidevran’ı maaşa bağlamakla kalmaz, Bursa Hisarı'nda bir ev satın alır.

3 Şubat 1581’de ölen Mahidevran, gelirinin hemen tümünü oğlunun türbesinin inşasında ve hayır işlerinde kullanır. İsteği üzerine Şehzade Mustafa’nın yanına gömülür. 

1 yorum:

  1. Bu portreyi Hürrem e çalışan bir ressam yapmis olmalı 😊

    YanıtlaSil