31 Ekim 2013 Perşembe

Ölümden kaçmayan, korkusuz ve güçlü

Eserleri, Amerikan edebiyatının başyapıtları arasında kabul edilen Ernest Miller Hemingway, özellikle 20’nci yüzyıl kurgu romancılığını etkiledi. Kahramanları çoğunlukla ölümden kaçmayan, korkusuz, güçlü kahramanlar; boğa güreşçileri, atletler... Amaçları uğruna ölüme meydan okuyan, gözü pek, risk almaktan korkmayan erkekler. Entelektüel karakterleriyse ruhsal olarak yaralı, hayal kırıklığına uğramış kişiler. 

Kilimanjaro'nun Karları 

Hemingway, kendi kendiyle bitmeyen bir yarış içindeyken ne başarıları ne de şöhreti yeterli geldi ona. Ruhunda dinmek bilmeyen huzursuz duygular esti geçti. Paris’te ambulans şoförlüğü yaptığı sırada, infilak eden bir Avusturya topu nedeniyle yanındaki İtalyan askerleriyle birlikte ağır şekilde yaralandı. Asıl yarasını bir İtalyan askerini kurtarmaya çalışırken bacaklarından aldı. 

Hastanede tedavisi sürerken kendinden beş yaş büyük hemşire Agnes von Kurawsky’e aşık oldu. Silahlara Veda romanı bu aşkın gölgesinde yazıldı.

Çanlar Kimin İçin Çalıyor

İkinci evliliğini Paris’te tanıştığı Vogue dergisi yazarı Pauline’le yaptı. Babasının intihar haberiyle sarsıldı ve depresyonla ilk kez tanıştı. Pauline’le çıktıkları safari macerasında durakları Afrika oldu. Burada yakalandığı hastalıklar hayatını daha zora soktu. 1940’ta Çanlar Kimin İçin Çalıyor’u yazar.

Çok geçmeden savaş muhabiri Martha Gellhom’a aşık oldu. Bu defa Japon işgali altındaki Çin’i görmek için Uzak Doğu’ya gitti. Londra’ya döndüğünde yeni bir aşka yelken açarak son eşi Mary Welsh’le evlendi. Afrika seyahati sırasında üst üste iki uçak kazası geçirdi. Eklenen yeni sağlık sorunlarıyla ötelenen depresyonu daha şiddetli bir şekilde ortaya çıktı ve tedaviye rağmen alkolü bırakamadı. 

Ernest Hemingway
Küba’da satın aldığı arazide her şeyden uzak, dingin bir hayat sürmeyi denedi. Doğayla iyileştirmeye çalıştı kendini. Yazma yeteneğini kaybettiğine dair derin bir endişeye kapıldı. Rahatsızlığı ciddiyetini artırdı, elektroşok tedavisi gördü. Yaşlılığı hiç düşünmemiş olan Hemingway’in yaşlılığın sınırlamalarına katlanması, yeni hayatın yeni sorunlarını olgunlukla karşılaması mümkün olamadı.

2 Temmuz 1961 günü av tüfeğiyle intihar etti, babası ve iki kardeşinin de yaptığı gibi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder