15 Ekim 2013 Salı

Aile için en önemli şey sadakattir: ‘The Godfather’

Başrol oyuncuları Marlon Brando'yu sinema efsanesi, genç aktör Al Pacino'yu ise dünya çapında bir yıldız yapan unutulmaz film ‘The Godfather.’ The Godfather, Mario Puzo'nun 1969 yılında aynı adla yazdığı romandan sinemaya uyarlandı. Filmi, Francis Ford Coppola yönetti. 

Marlon Brando

Filmin çekimleri 29 Mart-6 Ağustos 1972 tarihleri arasında sürdü ve gösterime giren The Godfather, ilk haftada 5,3 milyon dolar gişe elde etti. Toplam hasılatı 81,5 milyon doları buldu. 1997 yılına gelindiğinde yeniden gösterimleriyle birlikte filmin sadece ABD'deki kazancı 134 milyon dolara ulaşmıştı. Dünya çapındaysa 245 milyon dolar gelir elde etmişti.

Filmin hikayesi, 1945'te başlar ve 10 yıllık bir dönemi içine alır. New York'ta yaşayan güçlü bir İtalyan mafya ailesinin yaşamını anlatır. Don Vito Corleone'nin başında olduğu Corleone ailesi, suça dayalı örgüt kurmuş, tanınan bir ailedir. Başka ailelerle birlikte New York'un yer altı dünyası onlardan sorulur. Don Corleone, politikacılar ve yargıçlarla yakın ilişki içindedir ve zamanı geldiğinde onları kullanmaktadır. Aile için en önemli şey sadakattir.

Al Pacino
Filmin replikleri, sinema tarihinin en çok gönderme yapılan replikleri haline gelir. Don Corleone’nin “Ona reddedemeyeceği bir teklif yapacağım” repliği, Amerikan Film Enstitüsü'nün 2005 yılında yaptığı bir ankette en çok hatırlanan ikinci replik seçilir.

The Godfather, En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu (Marlon Brando) ve En İyi Uyarlama Senaryo (Francis Ford Coppola, Mario Puzo) dallarında Oscar kazanır. Türkiye'de de Suriyeli yönetmen Mustafa Akkad’ın yaptığı Çağrı filmiyle başa baş en çok izlenen filmler arasındaki yerini alır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder