24 Eylül 2013 Salı

Ve Troya düşer

Troya Savaşı, Homeros’un İlyada Destanı’nın konusunu oluşturur. Savaşın kahramanı Troya kralı Priamos’un oğlu Paris’tir. Helena’nın uğruna acımasız bir savaşın başlamasına neden olan Paris, dünyadaki ilk güzellik yarışmasının da hakemliğini yapar.

Efsaneye göre Troya kralı Priamos ile kraliçe Hekabe bebek beklemektedir. Hekabe bir gece kabusla uyanır: Karnından çıkan alevler Troya’nın surlarıNI yalamakta, surları da aşarak hem kenti hem de İda Dağı’ndaki ormanları yutmaktadır. Kral ve kraliçe kahinlere danışmaya karar verirler. Kahinlere göre dünyaya gelecek çocuk, Troya’nın mahvolmasına neden olacaktır!

Kraliçe çocuğun İda Dağı’na bırakılmasını kabul eder.

Peter Paul Rubens, Paris'in Yargısı

Dağa bırakılan çocuğu çobanlar büyütür. Çocuk, yani Paris son derece yakışıklı bir delikanlı olmuştur. Günlerini İda Dağı’nda çobanlık yaparak geçirir. Kral Priamos’un hizmetkarları Paris’in çobanlık yaptığı sürüden çok sevdiği bir boğayı almaya gelirler. Paris hayvanını geri alabilmek için kente gelir, katıldığı oyunu kazanarak boğayı geri kazanır.

Güzelliğiyle ünlü tanrıça Thetis, Zeus tarafından bir ölümlü olan Peleus ile evlendirilir. Nifak tanrıçası Eris, kötü özellikleri nedeniyle düğüne çağrılmaz. Bunun üzerine Eris, tanrılar ve tanrıçalar toplandıkları sırada aralarına üzerinde “En Güzele” yazan bir altın elma fırlatır. Amacı nifak sokmaktır.  

Sandro Botticelli, Venüs'ün Doğuşu'ndan detay 

Tanrıçalardan Athena, Hera ve Aphrodite ‘en güzel’in kendisi olduğunu söyleyerek elmayı almak üzere atılırlar ve kavga çıkar. Zeus, altın elmanın sahibini İda Dağı’nda çobanlık yapan Paris’in belirlemesini ister. Hera, Paris’e Asya İmparatorluğu’nu vaat eder. Athena, bilgelik ve zafer sunar. Aphrodite’nin önerisi ise dünyanın en güzel kadınıdır.

Ve Paris elmayı Aphrodite’e verir.

Dünyanın en güzel kadını Sparta kralı Menelaos’un karısı Helena’dır. Helena ile Paris birbirlerine aşık olurlar ve Menelaos’un hazinelerini de alarak kaçarlar. Sparta Kralı ağabeyi Agamemnon’un başkanlığında tüm Akha krallarını birlik olmaya çağırır. Ordu gemileri ile toplanır ve Troya’ya doğru sefer başlar. 10 yıl boyunca devam eden savaşın ardından kehanet gerçekleşir: Troya düşer.

Altın elmanın sahibi Aphrodite olmuş ve bir şehir yanarak küle dönmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder