19 Ağustos 2013 Pazartesi

Güzel ve yeşil Bursa

Bursa’nın fethi, Osmanlı Beyliği’nin kurucusu Osman Bey’in en büyük arzularından biriydi. Ancak ömrü bu emelini gerçekleştirmeye vadetmedi. Oğlu Orhan Bey’in ilk icraatı, babasının yarım kalan arzusunu yerine getirmek oldu.

Güçlü akıncılarıyla Bursa önlerine kadar dayanan Osman Bey, bu amaçla iki kule yaptırmıştı. Oğlu Orhan Bey, babasının inşa ettirdiği kulelerin yardımıyla kenti gözetim altına aldı ve Bursa, 6 Nisan 1326 tarihinde fethedilerek Türk egemenliğine geçti. 

Bursa'dan bir ev

Yıldırım Beyazıt döneminde Bursa, anıtsal eserlerle doldu ve yüzyılının en meşhur kenti haline geldi. Bursa’daki ulu camii ile Yıldırım semtindeki külliye onun döneminde yapıldı. Buradaki darüşşifa ise ilk Osmanlı hastanelerinden biri olarak tarihe geçti.

Fetret Devri’nin kapanmasından sonra Çelebi Mehmet, Bursa’yı yeniden ayağa kaldırmak için imar çalışmalarını başlattı. Yeşil semtine cami, medrese ve imaretiyle muhteşem bir külliye inşa ettirdi. 

Bursa Ulu Camii'nden detay

Fatih Sultan Mehmet’in 1453 yılındaki fethiyle birlikte İstanbul başkent kabul edilse de gün gelip tüm dünyaya hükmedecek Osmanlı Devleti’nin temellerinin atıldığı kentti Bursa. Dolayısıyla her dönemde değerli görüldü, Osmanlı sultanları tarafından her daim ziyaret edildi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder