14 Kasım 2015 Cumartesi

AVARE

Avare, 1951 yapımı bir Hint filmi. Yönetmen Raj Kapoor, aynı zamanda Nargis Matter'le birlikte başrolde oynuyor. Senarist Khwaja Ahmad Abbas, filmin playback şarkıcılığını üstlenen ise Mukesh. Tema, “Efendinin oğlu efendi, hırsızın oğlu hırsız olur” önyargısı üstüne oturuyor. 


Hindistan’da aylar boyunca gösterimde kalan Avare filmi; Rusya, Romanya, Afrika, Orta Doğu, Çin’de de olağanüstü bir ilgiyle karşılandı. Türk sinemasında Sadri Alışık, Zeki Müren, Kemal Sunal, Cüneyt Arkın gibi ünlüleri etkiledi. Mavi Boncuk, Ağla Gözlerim, Kader Bu, Berduş, Çilekeş benzeri yapımlarda yeni Avare karakterleri yaratıldı.



Filmin konusu
Hakim Mithat, çok sevdiği Leyla’yla evlenmiştir. Bir gece evi basılır ve Leyla kaçırılır. Evini basanlar kötü şöhretiyle nam salmış Kaya’nın adamlarıdır. Geçmişte, Hakim Mithat’la Kaya’nın yolları bir mahkeme salonunda kesişmiştir. Hakim, Kaya’nın ailesinin hırsızlık yapan insanlarla dolu olmasından yola çıkarak, “Dürüst insanların çocukları namuslu, hırsızların çocukları ise namussuz olur” sözlerini söylemiştir. Hiçbir suça karışmamış Kaya’yı, ailesinden ötürü mahkum etmiştir. Bu olaydan sonra hırsızlık ve kötülükler yapmaya başlayan Kaya, intikam almanın peşine düşmüştür.

Kaya, Leyla’yı dört gün yanında tuttuktan sonra serbest bırakır. Hakim, çete reisiyle bir arada kalan eşinin durumu karşısında şüphelidir, çünkü Leyla hamiledir. İçini kemiren duygulara ve etrafı saran dedikodulara daha fazla dayanamaz. Doğumu yaklaşan Leyla’yı sokağa atar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder