23 Aralık 2017 Cumartesi

Çölde Bir Kaplan: Fahreddin Paşa


Osmanlı Komutanı Fahreddin Paşa


Rusçuk'ta, 1868 yılında dünyaya gelen Fahreddin Türkkan, 93 Harbi'nden sonra ailesi ile birlikte İstanbul'a yerleşti. Osmanlı Devleti’nin önde gelen askeri okullarında eğitim gördü. Balkan Savaşı'nda ve Edirne'nin geri alınışında ülkeye hizmet etti. Medine’deki görevine ise 1916 yılında başladı. 
İngilizlerin desteğini alan Mekke Şerifi Hüseyin, Osmanlı Devleti’ne karşı isyan başlatmıştı. İlk olarak Medine çevresindeki demiryolu ve telgraf hatları tahrip edildi, karakollara saldırıldı. Osmanlı ülkesinde halk, seferberlik ilan ederek elindeki avucundakileri trenler ile Medine'ye yolladı. Ne yazık ki Hicaz demir yoluna döşenen mayınların patlatılması üzerine yardımlar ulaşamadı. Medine’de cephanelikler tükendi, gıda sıkıntısı başladı ve hastalıklar askerlerimizi kırmaya başladı. 


Medine Savunması kahramanları

Fahreddin Paşa, askerleri ile birlikte iki yıl, yedi ay süresince düşmana karşı kahramanca direndi. Tüm kuşatmalara rağmen Medine’yi savundu. Direniş esnasında binlerce askerimiz şehit düştü. Öyle ki kahramanlığının nişanesi olarak Fahreddin Paşa, ‘Türk Kaplanı, Çöl Kaplanı, Medine Kahramanı’ isimleri ile anılmaya başlandı. 

Eski Medine'den görünüm

Kahramanlığın ardından gelen esaret
Kuşatmanın ardından savaş esiri olarak Mısır'a, ardından da Malta’ya sürgün edilen Fahreddin Paşa, İtilaf Devletleri tarafından ölüme mahkum edildi. Ancak Ankara Hükümeti'nin girişimleri ile Kurtuluş Savaşı'na katılmak üzere Ankara'ya getirildi. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa tarafından Güney Cephesi'nde görevlendirildi. Ankara Antlaşması'nın imzalanması ile Kabil Büyükelçiliği'ne atandı ve Türk-Afgan dostluğunun gelişmesine katkıda bulundu. 1936 yılında kalp krizi geçirerek vefat etti. Vasiyeti üzerine Aşiyan Mezarlığına defnedildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder