11 Eylül 2014 Perşembe

Tarihteki ilk kadın hükümdar Tomris Hatun

İskender’den Jül Sezar’a, Fatih’ten Napolyon’a kadar tarihte adı geçen kahramanlar hep erkek iken savaş meydanında ordusuyla savaşan bir kadın var: Tomris Hatun.


Özellikle Türkistan bölgesinde efsaneleşmiş Tomris Hatun bir Türk. Milattan önce altıncı yüzyılda yaşamış. Asıl adının Demir olduğu sanılıyor. Ancak bazı tarihçiler adını Tomiris ve Demurus olarak yorumladıkları için daha çok Tomris olarak tanınıyor.

Ünlü tarihçi Herodot’un sözünü ettiği Tomris, tarihteki ilk kadın hükümdar. Yaşadığı yıllar, Türkler ile Ahameniş İmparatorluğu arasında gerilimin çok yüksek olduğu bir dönem. Ahameniş İmparatorluğu, Antik İran'da kurulan ilk Pers devleti. Perslerin hırslı hükümdarı Büyük Kiros, fetih hareketlerine girişmiş. Fethetmek istediği yerler arasında Türk bölgeleri de var.


Tüm saldırgan politikalara karşın Tomris barışçıl bir siyaset izliyor. Rakibinin kadın olduğunu ve savaşmaktan kaçındığını gören Büyük Kiros ise bunu korkaklık olarak algılıyor. Sınır ihlallerini artırıyor, akınları saldırılar izliyor. Persler saldırdıkça Türkler tarlalarını yakıp geri çekiliyor, gerekmedikçe savaşa girişmiyor.

Büyük Kiros, bir süre sonra Tomris Hatun’a haber gönderip “Ülkenle birlikte yönetimime geçersen bu saldırılar son bulur” diyerek evlilik teklif ediyor. Teklifi reddeden Tomris, ülkesinin bağımsızlığını korumak üzere savaşmaya karar veriyor.

İlk saldırılarda Türklerin öncü kuvvetleri yeniliyor ve Tomris’in oğlu öldürülüyor. “Kana susamış Kiros! Güneşe yemin ederim ki seni kanla doyuracağım!” sözleriyle yemin eden Tomris, savaş meydanına çıkıyor.

Büyük Kiros’un ordusunda 56 bin asker ve savaş için özel eğitilmiş vahşi köpekleri var. Tomris’in 13 bin askerden oluşan ordusunun 8 bini kadın.

Tomris, uygun bir alan seçip Kiros'un ordusunu beklemeye başlıyor. İki ordu aralarında birkaç kilometre kalacak biçimde mevzileniyor. Ok atma, at binme, kılıç ve savaş arabalarını kullanmakta üstün olan Tomris’in ordusu Kiros’un ordusunu bozguna uğratıyor. Ve Kiros savaşta öldürülüyor. 

1 yorum: