24 Şubat 2019 Pazar

İstanbul Sağlık Müzesi


Sağlık Müzesi’nin bulunduğu tarihi bina, 1875 yılında, kagir bir konak olarak yaptırılmış. Şair Nigar Hanım, konağı yaptıran Salih Efendi'nin oğlu ile evlenince burada yaşamaya başlamış. Tarihi binanın konukları yalnızca kadın şairimiz ile sınırlı değil. Ömrü bir buçuk yüzyıla yaklaşan bina, Milli Müdafaa Cemiyeti’nin yanı sıra bugünkü adı ile Yıldız Teknik Üniversitesi ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne de hizmet vermiş. 

Tıp bilimlerine ait nesneler

Sağlık Müzesi, 1918 yılında, halkı sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirme ve salgın hastalıklardan koruma amacı ile kuruluyor. Ve müze, ‘Türkiye’nin ilk sağlık müzesi’ olarak tarihi binanın konukları arasına katılıyor.

Topluma salgın hastalıklar ve bunlardan korunma yollarını anlatmak için yağlı boya tablolar, mulajlar, broşürler ve kitapçıklar, interaktif eğitim modelleri hazırlanarak müzede sergileniyor. Ayrıca, bu materyaller müzenin mulaj ve resim atölyesinde çoğaltılarak ülkenin dört bir yanına gönderiliyor ve başta Ankara olmak üzere 12 ilimizde daha sağlık müzesi kurulmasına öncülük ediyor. 

Hastalıkların tasvir edildiği tablolar

Müze koleksiyonunda, Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemlerinden başlayarak sağlık kültürüne ve tıp bilimlerine ait belge, fotoğraf, eczacılık, cerrahi, dahili ve temel tıp bilimlerine ait nesneler, anatomik insan modelleri, yağlı boya tablolar, mulajlar, sağlıkla ilgili broşürler ve kitaplar, arşiv belgeleri, eğitim filmleri ve video kayıtları bulunuyor.

Tıp ile ilgili kitaplar müzenin koleksiyonu arasında yer alıyor

İstanbul Sağlık Müzesi’nde 2011 yılında başlayan restorasyon çalışmaları nihayet sona erdi ve müze, bundan böyle yeni ziyaretçilerini bekliyor.